Blower Çalışma Prensibi Nasıldır?
Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Blower’ ın hava basma kapasitesi; devrine ve karşı basınç durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Gaz P1 basınçta ve T1 sıcaklıkta blower içerisine girerek hacim V sıkıştırılır ve P2 basınçta ve T2 sıcaklığında blower çıkışından gönderilir.
Kanatlar döndüğü sırada gövdeye de birbirlerine temas etmez. Üretici firma, kendi isteklerine göre boşluk miktarını oluşturur. Kanatların gövde ve birbirlerine temas etmeden çalışmasını sağlarlar.
Blower içerisine emilen havanın, bir filtreden geçirilerek verilmesi gerekmektedir. Aksi durumda loblar ve gövde içerisine biriken pislikler aşınmalara yol açar ve kapasitenin düşmesine sebep olur. Emiş ve basma kısmındaki tıkanıkların oluşmaması için mutlaka emniyet vanalarının bulunması ya da akışı kontrol edip blowerı korumaya alan bir sistemin olması gerekmektedir.
Blower kesinlikle ters tarafa çevrilmemelidir. Çıkış kısmında hava emilemezse ya da kirli hava emilirse makinenin ömrü kısalır. Blowerın emiş ve basma kısmı kesinlikle kapalı bir şekilde çalıştırılmamalıdır.
Blowerın yağı sık sık kontrol edilmeli ve üretici firma tarafından belirtilen uygunlukta yağ kullanılmalıdır. Kanatlar birbirine değmediği için yağlanmasına gerek yoktur. Yağ dolumu ya da ilavesi esnasında miktarı seviye göstergesinin ortasına kadar olmalıdır. Blowera kesinlikle eksik ya da fazla yağ koyulmamalıdır. Yağlama rotora bağlı bir sıçratma diski ile gerçekleştirilir. Gövde içerisindeki kanatçıklara yağın karışmaması için gövde ile dişli arasında sızdırmazlık elemanları bulunmaktadır. Rotor rulmanlarının yağlanması aynı bölmedeki yağ ile sağlanır.
Emilen havanın ya da gazın sıcaklığı 20 derece ve altında ise blowerın soğutulmasına gerek yoktur. 20 derece üzerindeyse ekstra bir soğutma sistemine gereksinim duyulur.
Nasıl Kullanılmalı?
- Blower izole edilmelidir.
- Blower çalışırken herhangi bir yeri sökülmemelidir.
- İlk çalıştırmada yağ seviyesi kontrol edilip yağ az ise ilave edilmelidir.
- Rutin yağ seviyesi kontrolü blower durdurulup yağın süzülmesi beklendikten sonra her iki karter içinde ayrı ayrı yapılmalıdır. Blower çalışırken yağ seviyesi kontrol edilmemelidir.
- Orijinal olmayan yedek parça kullanılmamalıdır.
- Bağlantı cıvataları kontrol edilmelidir.
- Kayışlar aşırı gerdirilmemeli aksi durumda motor, blower ya da aktarım elemanları zarar görebilir.
- Blowerın ters dönmesine engel olmak için panosunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
- Uzun süreli duruşlarda mutlaka yağ değişimi yapılmalıdır.
- Blower çalışmasının dengeli ve titreşimli olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Kullanılması Gerekenler
- Uygun bir susturucu olmalı
- Emiş kısmında filtre olmalı
- Titreşim için vibrasyon takozları olmalı
- Elastik bağlantılar olmalı
- Gerekirse çıkış havası soğutucusu bulunmalı
- Çek valfler olmalı
- Manometre ve Termometreler olmalı